Körkort för hundar

Självklart!

Inom ridsporten behöver du ett så kallat "Grönt Kort" för att få tävla med din häst. Det innebär att du måste plugga i bland annat tävlingsreglementet och klara ett prov för att visa att du vet vad som gäller på tävlingsplatsen. Ett otroligt bra måste tycker jag. Då vet du när du kommer på en tävling att alla är medvetna om hur saker och ting funkar. Och ingen kan komma i efterhand och säga "Det hade jag ingen aning om".

Så varför inte ha det som obligatoriskt att ta "körkort" innan du skaffar hund? Ingen hund föds "ond". Okej att vissa kan ha mer kamp-anlag än andra, men ingen föds ond. (Inte människor heller för den delen.) Och såvitt jag vet, enligt statistik, så är det inte kamp-hundarna som står för flest antal bett. "Snälla" hundar som tex Golden Retrievers har en ganska hög placering på bit-listan om jag inte minns helt fel. Och labradorer. Men hur många artiklar skrivs om det? Nej just det, man skriver om livsfarliga kamphundar, pitbulls och liknande. Min syster blev hundbiten när hon gick i lågstadiet. I ansiktet, över ögat. Av en golden. Det skrevs det däremot om. Varför bet han? Jo, för att en hög med småbarn kastade småsten på honom, och stoppade in en penna i hans öra! Skulle inte du vilja bita den som gjorde så mot dig? Att Emma blev biten berodde på att Moltas försvarade sig, men pojkarna hann flytta på sig när han gjorde det, och det gjorde inte Emma.

Återigen, hundar föds inte onda. Dom som är onda, det är dom okunniga ägarna. Jag lovar, skaffar du en pudel eller vilken annan hundras som helst, och hetsar den till att bli aggresiv, så självklart kommer den att bita andra! Och givetvis gäller det även raser av kamp-typ. Och för all del, det går säkert att "fuska" till sig ett hundkörkort (du tar körkortet men gör ändå "fel" med din hund), men jag tror inte att lika många skaffar hund på impuls. Om det kräver mer jobb att skaffa hund, då måste man vara motiverad. Du kan inte vakna en dag, tänka "Tänk va mysigt det vore med en hund. Jag åker till kenneln idag på eftermiddagen", utan istället måste du verkligen ta dig tid till att fundera. En hund är ingen leksak, det är inget du kan roa dig med ena dagen och ignorera den andra. Dom kräver tid, kunskap, kärlek, omtanke. Och inte bara en vecka eller en månad. Vi pratar ÅR.

Alla hundar förtjänar ett bra liv med bra ägare. Alla - oavsett ras.


Rottweiler ----------------- Labrador -------------------- Bulldog ---------------------- Amstaff --------------- Doberman ----------- Golden

Kommentarer
Postat av: Emma

Så sant ... Ungefär som de som skaffar sommarkatter. Borde nästan finnas körkort för katt med ;P Även fast katter inte kan förorsaka samma skada som en hund kan på folk kanske (bitas lika hårt osv)

2006-05-23 @ 22:43:48
URL: http://hayes.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0