Priser inom tandvården

Satt och pratade med Joanna nyss, och diskuterade detta med tandläkaren, och tandläkarens priser.

Varför är det egentligen så sanslöst dyrt att gå till tandläkaren? Vad är det som gör ett tandläkarbesök så annorlunda från ett vanligt läkarbesök? Varför ska det vara dyrare att ta hand om sin mun än tex sin mage?

Ett vanligt tandläkarbesök om du är mellan 20-29 kostar mellan 250-670kr, och är du mellan 30-64 så går det på mellan 350-775kr. 775kr?! För ett enkelt besök. Hos vanlig läkare kostar det mellan 200-300kr, men då kommer högkostnadsskyddet in vid 900kr. Varför omfattas inte tandvården av sjukvårdens högkostnadsskydd? Finns det högkostnadsskydd inom tandvården, och isf, vart går det in? Måste va en riktigt hög kostnad eftersom man sätter ut prisexempel på rotfyllning av tre rotkanaler mer 2104-2945kr. Jag tror jag hörde en dam som kom ut från tandläkaren idag få en kostnad på 4000kr. Jag hoppas jag hörde fel, men med tanke på tandvårdens sjuka priser så är det säkert inte omöjligt.

Mitt akutbesök idag kostade 255kr. Det är absolut inget att klaga över, jag tycker det är helt ok pris. Trodde det skulle vara dyrare än ett vanligt besök eftersom man fick en akut-tid, men så var det ju inte. Dragningen av tanden på torsdag trodde damen i luckan skulle kosta mellan 650-750kr. Vet inte riktigt vad jag tycker om det. På folktandvårdens hemsida står prisexemplet att det kostar mellan 488-800kr, men jag antar att eftersom det är en visdomstand som ska bort så är det dyrare. Eller nåt.

Nej, jag tycker att tandvård och övrig vård ska höra ihop. Alltså ska högkostandsskyddet även omfatta tandvård. Höj hellre gränsen för frikort från 900 till kanske, jag vet inte, 2000 eller nåt, så att man kan räkna med tandvård. För det är väl bättre att förbättra sveriges munhälsa än att bara dom som har råd ska få sköta om sin mun?


(Källa för mina prisexempel: Folktandvården Jönköping)

Kommentarer
Postat av: Sara

Jag undrar om det är extra dyrt i Stockholm för jag betalar 600-700 kr för en undersökning och ibland ta bort lite tandsten. Det har jag betalat både hos privattandläkare och hos folktandvården. Ruggigt dyrt är det. Duktig du var som gick dit trots tandläkarskräck!

2007-02-21 @ 03:52:48
URL: http://sarakjellkvist.blogg.se
Postat av: Emma

Ja det är ju sjukt. Man drar sig ju för att gå dit bara för att man är rädd att man ska ha massa hål så det blir svindyrt. En ond cirkel.

2007-02-21 @ 09:36:58
URL: http://hayes.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0