Det där med rattfylla

Jag skrev ett inläg tidigare idag ang rattfylleri. Jag tog bort inlägget och tillhörande kommentarer av respekt till de som inlägget "handlade om".

Jag står dock kvar vid vad jag tycker.

Man kan ALDRIG ursäkta rattfylla. Man måste ha omdöme nog att kunna säga nej till att köra när man är påverkad. Och ja, omdömet förändras till det sämre när man druckit, men det är absolut ingen ursäkt man kan använda sig av. Kan man inte fatta rätt beslut när det gäller att köra bil efter att ha druckit (eller knarkat, eller vad man nu har gjort för att försämra körförmågan) då ska man heller inte dricka (eller vad man nu gjort). Men om man är psykiskt ostabil då? Inte heller någon ursäkt. Jag har varit "där", det föll mig aldrig in att köra rattfull, och det kommer heller aldrig falla mig in.

Jag tittade på Sjunde Himlen nyss, en serie som går på Kanal 5, och i dagens avsnitt så var det faktiskt en man i Camdens bekantskap som körde rattfull. Han fick en utskällning efter noter av Annie, och hon sa en sak som jag tyckte var rätt bra; "How selfish do you have to be to drink and drive!?" Ja, rattfylla är en egoistisk handling. Och det finns verkligen ingenting som ursäktar den handlingen. Man MÅSTE tänka efter före, så enkelt är det!

Kommentarer
Postat av: Emma

Och jag håller fast vid jag skrev som kommentar också. Och förresten är det lika egoistiskt att göra den andra grejen med.

2007-05-17 @ 20:09:00
URL: http://hayes.webblogg.se
Postat av: frida

HAHA! sjunde himlen! är det den kristna moralserien? den är ju priceless. angående drink driving så hållr jag med dig. här i australien har drink driving en ny innebörd, det är att man dricker NÄR man kör. det ar tyvärr inte alls ovanligt.

2007-05-17 @ 23:24:57
URL: http://thefritz.blogg.se
Postat av: Kamilla

Ett av problemen med rattfylla är att många kör rattfulla utan att veta om det. De tror alltså att de är nyktra och "körbara" dagen efter, trots att de inte har väntat tillräckligt länge för att alkoholen ska gå ur blodet. Som bevis för att de kan köra använder de alkomätare köpta på Clas Ohlson eller så, vilka suger fett. De enda alkomätare man kan lita på är de polisen har, de man kan köpa själv fungerar urdåligt. Verkligen. De ger utslag för alkohol när man är nykter och tvärtom.

Apropå omdöme så talar jag om för kidsen jag träffar i skolan att om någon de känner tänker sätta sig och köra när den har druckit så ska de i första hand sno nyckeln, i andra hand hångla upp eller slå ner personen det handlar om. De brukar komma på ett tredje alternativ som är typ "skära sönder däcken". Och jag är nästan med dem. I en sådan situation tycker jag att man ska göra allt som står i ens makt för att förhindra att en person gör något så jävla korkat som att köra rattfull. Ringa polisen brukar jag förresten också föreslå. Samt: "Vad ni än gör, sätt er ALDRIG i en bil med någon som tänker köra rattfull!".

16 000 om dagen kör rattfulla i Sverige. Det sägs att det är lika många som det finns taxibilar i vårt land. Läskigt.

2007-05-17 @ 23:54:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0