Kan inte smålänningar säga -LN?

Dags idag då för andra dagen på LIA:n. Första bra, relativt smärtfritt. Bytte schabrak, tvättade dem, visiterade hästarna när de kom in från hagen (var även väldigt nära att bli måltavla för en bakhov som kom flygande. Don't like ilskna hästar), tog av alla täcken och hängde upp dessa, och var även med på tre lektioner. Tittade på alltså.

En sak har slagit mig under min tid som nybliven smålänning. Folket här nere verkar inte kunna säga -ln. Alltså, ord som slutar på -ln. Nyckeln, sadeln, tygeln, mandeln. De lägger till ett E mellan l:et och n:et. Det blir alltså; nyckelen, sadelen, tygelen, mandelen, osv. Det finns en annan variant med, att flytta på l:et, alltså; nycklen, sadlen, tyglen, mandlen. Den senare varianten är dock inte lika vanlig.

Men alltså, visst heter det väl nyckeln, sadeln, tygeln osv i bestämd form? Kikade lite på SAOB och åtminstone nyckel fick jag till nyckeln i bestämd form. Har dock lite svårt att förstå den sidan, så det kan ha blivit kortslutning i min hjärna.

Well well, dags att bege sig mot JFK snart, börjar 12 idag. Vet inte när jag slutar idag heller. Igår blev det 13-20 iaf, så det blir väl nåt liknande idag kan jag misstänka. Rätt hyfsade tider ändå. Är lite bökigt att ta sig dit utan bil, men jag ska eventuellt få låna Dennis bil nu under LIA:n. Återstår att se. Men det vore himla smidigt iaf.

Nej, dags att avrunda kanske? Jag är så trött idag så det känns som jag bara bladdrar. Snart skriver jag väl baklänges med, vad vet man? David ryktar betarna (borstar tänderna) nu iaf, så jag misstänker att han snart är ready to go. Tjing tjing people, på återseende o sånt.

Kommentarer
Postat av: Emma

klart det inte heter "nyckelen" eller så.. Det är ju bara smålänningarnas epa-uttalande ;) måste väl lägga till lite bokstäver här och där tydligen ;)

2008-01-08 @ 15:52:08
URL: http://twentysomethning.webblogg.se
Postat av: Joanna

Vilka tok.det är ju lättare att säga nyckeln än nyckelen

2008-01-08 @ 20:36:09
Postat av: Tina

Haha, ja det stämmer verkligen. Alla ovannämnda varianter av ln passar in på mina släktingar. Min kusin i småland brukar säga mänske istället för människa, men det kanske är något ungdomsslang som vi "äldre" inte förstår oss på ;)

2008-01-09 @ 11:51:08
URL: http://tinaz.bloggagratis.se
Postat av: Mor

Jag tycker det är rätt charmigt jag, nyckelen, det låter väl rart?

2008-01-11 @ 07:59:36
Postat av: Sara

MEN DU! specificera dig! Vad fan är mördarleken, och vuxen frågeslinga??! hade tänkt ha frågesport, men vad menar du då? =)

2008-01-11 @ 15:02:54
Postat av: Jenny

Hejsan tack för tipset:) Det hade jag inte ens tänkt på!Hur går det på LIA:n!?kramkram

2008-01-11 @ 15:38:44
URL: http://jennyfransson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0