Det är faktiskt inte vinter än

Sitter och kikar på Facebook, olika bloggar och random bilder. Hästfolk.

Hästfolk är fan roliga människor.

Hästar i normalhull, med sommarpäls behöver tammefan inte thermotäcke på sig på dagtid i mitten av augusti. Vad är det för fel på folk? Detsamma gäller folk som är nitiska med regntäcken. Jag kommer numera alltid att tänka på vad Maggan berättade att P-O hade sagt i en diskussion med en regntäckes-nitisk människa; nämligen att hästar är vattentäta. Och det är ju sant! Vad är det egentligen för skillnad mellan en ridskolehäst som går "naken" långt in på hösten, och en privathäst som måste täckas så fort det börjar bli molnigt? Jag kan förstå om det en häst som ska tävlas och som har täcket mest för att inte bli skitig igen efter en förberedande dusch (dvs för ryttarens skull, inte hästen, då förstår jag åtminstone resonemanget).

Detsamma gäller all galen extrautrustning som folk är så förtjust i att slänga på sina hästar. Ärligt talat, det mesta är bara helt onödigt, egentligen. Men självklart finns det ju även många fall där hästen är i behov av vissa tillbehör för att förbättra tillpassningen av befintlig utrustning, tex svanskappa eller brösta, olika bett har olika effekt på olika hästar, samma sak med nosgrimmor. Vissa behöver boots eller benskydd. Men jag tror ändå att väldigt många, inklusive jag själv, laddat på med diverse utrustning bara för att man som människa tycker att det är snyggt. I mitt fall - nosgrimmor. Jag växlade mellan ett par olika, främst för att se om det blev nån skillnad på hästens beteende, men det var väl delvis även nån slags estetisk tanke bakom det hela. Så egentligen borde jag väl inte dömma, jag är inte bättre än nån annan. Men jag kan ändå inte låta bli att skaka på huvudet åt folk som pyntar sina hästar som julgranar, fast de säkert skulle funka precis lika bra utan hjälptyglar, magplattor, specialbett, luvor, skydd, extra täcken osvosvosv.

Det är en av många fördelar med ridskolor. Hästarna utrustas med vad de behöver, inte vad ryttaren tycker är snyggt.

Men för att knyta ihop säcken: Ge fan i att lägga på hästarna vintertäcken mitt i augusti så länge inte hästen är sjuk eller på annat vis inte kan hålla hull och värmen. Galenskaper.

[Bildkälla]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0