Nu kommer det vikt-iga inlägget

Först och främst: Nu har jag suttit i nästan en halvtimme för att komma igenom den inloggningsprocedur som krävs för att jag ska kunna blogga. Är det okej att säga att jag fortfarande inte tycker om den här datorn (som dessutom är halv-glapp på ett flertal tangenter)?

Jo, det jag tänkte skriva handlar alltså om BMI, vikt, hälsa, hästar osv.

Jag läste häromdagen en artikel på aftonbladet.se där forskare (?) gått ut med att det här med BMI kan ge helt fel signaler om vad som är hälsa och inte. Den varnade för att man, trots ett BMI inom ramen för vad som är "hälsosamt", kanske inte alls har god hälsa! (No shit?) Den gav exempel som att Tyngdlyftar-Samuelsson var fet och att hockeykungen-Foppa var överviktig. Bridget Jones däremot var normalviktig. Enligt BMI, alltså. Men hallå, det är väl ingen nyhet att BMI inte tar hänsyn till om vikten av kroppen utgörs av muskler eller av fett? BMI räknar ju helt enkelt ut vad en kubikcentimeter av kroppen väger, det skiter totalt i vad den där kubikcentimetern är gjord av. Och det är väl inte svårt att räkna ut att tex Samuelsson, som troligtvis väger mer än vad jag gör, är 50 gånger mer hälsosam? Fast så är då inte fallet enligt BMI. Jag tycker BMI är skit. Jag har väl ögon att se med, och jag är inte dummare än att jag förstår att jag garanterat skulle vara en hälsosammare människa med X antal kg mindre fett på kroppen.

Jag har funderat i liknande banor när det gäller ridningen. Jag har nog säkert bloggat om det tidigare med. Många ridskolor idag har viktgränser för att skona hästarna. Oftast är det 90-100 kg som gäller för stora hästar, och sedan mindre då ju mindre hästar och ponnyer som det handlar om. Men jag menar, även det blir fel. Om man kollar på världseliten i ridsporten så är det karlar i majoritet. Karlar är, som ni vet, ofta långa. Kanske långa och muskulösa? Och en lång, muskulös, karl väger ofta mer än 80-90 pannor. Inte alltid, självklart. Så, anta då att Berta Bukfett vill börja rida igen. Hon har ridit tidigare, har god balans och vet hur hon ska få sin häst att jobba i balanserat i rätt form. Hon väger dock 105 kg, och får därför nej. Efter henne i kön står Mikael Magmuskel, 110 kg kraftpaket, men han är ju inte överviktig enligt världens ögon, och han får börja rida. Han är dock vinglig och obalanserad och har svårt att inverka på hästen. Gissa vilken av dessa som kommer göra hästen störst skada?

Missförstå mig rätt, jag förstår verkligen grejen med att ha viktgräns för ryttare, men man kan inte dra alla överviktiga över en kam. Att säga att alla över en viss gräns inte får rida, det funkar inte. Och dessutom, vem ska kontrollera det? Ska man har invägning varje vecka på gränsfallen för att se så att de inte passerat den magiska gränsen? För tro mig, det är inte helt lätt att avgöra med ögat vem som väger 99 och vem som väger 101, men en av dem får rida, och den andra inte.

Klurigt? Ja det är en jäkla djungel. Både med BMI och viktgränser för ryttare. Men att säga att Magnus Samuelsson lider av fetma är ju bara ett stort skämt.

PS, jag kunde inte länka till artikeln, för om jag går in på aftonbladet.se med den här datorn, då kommer den ta livet av sig. Det är för mkt reklam och skit på sidan för att min dator ska vilja samarbeta. Så vill ni läsa den så får ni leta själva.

Gosh, google är min bästa vän... Hittade precis en awesome bild som verkligen visar var jag menar med min BMI-tanke (och ja, jag vet att jag inte är den första som tänkt den tanken, men skit samma)


Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie

BMI är i grunden ett ända stort BULL-shit. MEN det kan ge en pekpinn på hur man ligger till.

För är man inte Mr. Samuelson - aldrig tränat i hela sitt liv o väger det samma som Mr. Samuelson (med samma höjd givetvis) så är man med största sannolikhet överviktig...

Men att mäta fettprosenten ger ju en mycket bättre bild på hur det ser ut, och det är ju fettet man vill bli av med/minska på om man är överviktig iform av fett, inte musklerna.



Så jag är lite delad - även fast jag tycker det är bullshit så borde man om man är otränat få upp ett öga eller två för vikten om man har en BMI på fedma. För då ÄR det något som inte är bra :P

2011-02-17 @ 23:33:21
URL: http://annsofiesverden.blogg.no
Postat av: Erika

Men Ann-Sofie, det var ju lite det som var tanken med inlägget... Att om man är lika lång som Samuelsson tex, men inte tränar, då behöver man för tusan inte BMI för att berätta för en att man är fet eller överviktig. TRO MIG, det syns när man kollar sig i spegeln. Och man är mycket väl medveten om det utan att behöva sitta är med miniräknaren i handen.

2011-02-18 @ 00:00:52
URL: http://aliva.blogg.se/
Postat av: Ann-Sofie

Haha, ja jag räknade med ett att var nått sånt du menade :P Jag bara har för många tankar kring detta tema själv :P

2011-02-18 @ 14:00:49
URL: http://annsofiesverden.blogg.no
Postat av: Emma

Ja det där med BMU är ju inte alls tillförlitligt. Jag tycker man ska känna hur man mår i kroppen helt enkelt...



För det är så att en tjock person kan vara mycket hälsosammare än en smal person. Men man ser inte det eftersom vi förknippar tjock/fet = ohälsosam.



Dessutom är det ofarligare för kroppen att ha lite övervikt än att lida av undervikt.



Men som sagt, man måste känna efter hur man mår. Det ÄR inte bra att vara inaktiv t.ex. ALLA mår bra av att röra sig regelbundet. Alla mår bra av nyttig mat... Ja allt sånt där som man vet om men kanske inte gör något åt...



Är man sjuk ofta, trött, orkeslös, hängig, sover dåligt, ont i kroppen. Ja då har man varningssignalerna där. Då bör man göra något åt saken för då skriker kroppen att den inte mår bra.



Sedan bryr jag mig inte om folk är tjocka eller smala. Eller om de väljer att gå ner i vikt eller förbli tjocka. Man kommer till den insikten själv.



Men det kan vara svårt att göra en viktresa själv... Det vet jag ju allt för väl. Man behöver kanske en spark i baken i början så man kommer igång OM man nu vill bli lite mindre rund =)



Älskar man att rida t.ex, ja då kanske man skall försöka hålla nere vikten ändå trots att man tycker reglerna är fel kanske. För vart ska man annars sätta gränsen uppåt då? Hur skicklig kan man vara med FÖR mycket övervikt, det är också en fråga man kan ställa sig.



Men som sagt, regler måste ju kunna töjas på också

2011-02-18 @ 15:18:20
URL: http://emmasform.blogspot.com
Postat av: Ann-Sofie

Givetvis. Smal är inte lika med hälsosam, men tyvärr tror folk det. Det är ju fettet inom dig som är det farliga. Det som ligger runt dina organ som kan bli farlig.



Alla borde röra på sig, inte för att bli "smal o fin", men för att må bra o få mer energi.



Regler måste givetvis kunde töjas, och jag håller med: en överviktig person som KAN o rida gör mindre skada på en häst än en vilken som helst annan inte överviktig person som inte ens kan att hålla balansen.



Tränar man regelbundet så får man ju direkt mer energi, man orkar mer, man blir mindre mottaglig mot sjukdomar. MEN att vara hälsosam är inte hellre en garanti för att man ska leva länge, bli gammal. Man kan ju bli drabbat av andra grejer än fetma också.



Nej, det är svårt det där. Vad man ska göra, hur man ska leva sitt liv. Huvudsaken är ju att man själv mår bra, oavsett hur man väljer att leva sitt liv.



Undervikt är väldigt farligt för en att leva med - men på samma tid är ju inte det att vara LITE underviktigt farligt hellre. Och det är skillnad på lite undervikt och det att vara enbart skinn o ben också.

Likadan som det är skillnad på att vara lite tjock ohälsosamt tjock också.



Men vikt o hälsa är ett svårt o mycket omfattande tema. Och det finns väl egentligen inge fast svar hellre.

2011-02-18 @ 16:33:55
URL: http://annsofiesverden.blogg.no

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0