Om äldre människor

En sak som är svårt att undvika är ju att åldras. Jisses, det var bara "några" år sedan jag lallade omkring på dagis!
Min farmor är 84 år. Pappa är 56. Mamma är 49. Min faster är kanske..jaa, hur gammal kan hon vara? 60 är hon nog. Kanske. Karln hennes är nog nåt år äldre.
Jag vet inte riktigt vart jag drar gränsen för när man blir gammal. Gammal o gaggig. Njaa... Man kan vara gammal utan att vara gaggig, och man kan vara gaggig utan att vara gammal. Fast mina egna fördomar säger att när man väl blir gaggig, då är man gammal. Det är alltså gaggigheten som avgör när man är gammal. Okej, då var det klart. Tror jag.
Ett ungt sinne i en gammal kropp då? Är man gammal då? Tricky one. Man kan vara. Varför drar jag in mig själv i så kluriga "diskussioner"??

Till saken.
Satt nyss och spelade Fia med knuff på http://blip.se. Det var jag, en tjej till i 20-årsåldern, och sedan var det två "äldre damer". Den ena, 59, den andra, 65. Ursäkta mig om jag är okorrekt i mina "titlar", men dom kommer hädanefter kallas för tanter. Två tanter alltså! Hade dom inte sagt hur gamla dom var, så hade jag aldrig gissat att dom var så "gamla"!
"Ska vi ta en snaps på min veranda i sommar?"
"Ja för fasen, jag tar med mig pelle så kommer vi bort"
"Vart är det du bor nånstans då?"
"I Linköping"
(påhittat)
"Jag har ju faktiskt sökt boende där!"
"Jahaja, men ta med karln din då så ordnar vi till lite rajtantajtan till sommarn då"

Inte hade jag gissat att dom var gamla som sagt. Men Tant 65 bodde visst på ett ålderdomshem, och Tant 59 skulle flytta till ett, och ta med sig karln sin. Pelle.
Ja, Pelle då? Hur gammal va han?
"Pelle är bara 46! Lammkött!"
Jisses. När man kallar 46-åringar lammkött... Det kommer dröja :)

Och som en av dom sa, minns inte vilken av tanterna, men hon hade iaf varit och kollat på sitt barnbarn som spelade innebandy. Va gulligt tänkte jag.
"Han är 22 och spelar i div 1"
Oj. Det gick från att vara gulligt till att bli seriöst.

Dom pratade om sina barn. Dom var allihopa runt 30-40 år. Återigen - Jisses. Dom var, eller hade varit gift båda med. Den ena skiljde sig efter 37 år. 37 år! Herrgud va många år det är. Och den andra, Tant 65, hon var fortfarande gift. 43 år.
Oh     my     god
Det är sådana enorma "tider" att jag knappt kan förstå.

Och samtidigt, när jag sitter där och spelar mitt tidsfördrivs spel, så dyker en bild upp i mitt huvud.
En gammal, tanig tant, grått permanentat hår, tjocka glasögon, skrynklig hud, lite hopkrupen med dålig hållning. Som sitter vid en dator. Och spelar Fia med knuff. Jag kan inte hålla mig utan börjar skratta rakt ut. Då får jag en annan bild i huvudet.
En bild av min farmor, en stadig äldre kvinna, brunt (färgat förstås) permanentat hår, dålig hållning, stora glasögon, även hon rätt skrynklig, och med tofflor på fötterna. Sittandes vid en dator. Och jag brister ut i skratt ännu en gång, ännu livligare och ännu mer högljutt.

Självklart finns det äldre människor som sitter vid datorer, tanterna på blip visade det om inte annat, men jag har aldrig föreställt mig det så i bild tidigare. Och nu blev det ju på riktigt! Det är inte längre en bild i mitt huvud, det är på riktigt. Nu vet jag ju såklart inte hur dessa två tanter ser ut, säkert inte alls som tanterna i mina huvudbilder, men ändå. Jag blev iaf så pass ställd av tanken på tanter som surfar på internet och beter sig som "vanliga människor" att jag var tvungen att blogga om dom.

Fascinerande

Kommentarer
Postat av: Sara

att du kan sitta och skratta åt en bild som poppar upp i huvudet säger ju kanske en del om dig Erika..=)

2005-10-26 @ 09:59:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0