Stackars Fredag...

Vi har en häst på Vissmålen med namnet Fredag. Det är alltså inte dagen fredag som det är synd om. Vi har alltså en sjuk häst på Vissmålen - denna Fredag. Hon har skakat mer eller mindre konstant hela veckan, och dragit upp ryggen. Hon har varit slö och relativt o-elak (hon tycker normalt inte om att man går in till henne och pysslar med henne, men nu orkar hon knappt protestera mot veterinären och dennes sprutor och nålar). Idag fick vi det troliga svaret på vad som är fel med henne: Gräsbetessjuka. Hittade detta på bukefalos.com:

"Från boken "håll hästen frisk"

Grässjuka är ofta förknippat med koliksymtom till föjld av en sekundär grovtarmsförstoppning på grund av intorkning av tarminnehållet och avsaknad av tarmrörelser.

Grässjukan uppträder vissa år på en del beten 3-4 veckor efter betessläpning. Sjukdommen har framförallt förekommit på betesmarekr vid herrevadskloster i Skåne,, Ringsjö (skåne), Kävlingetrakten (skåne), Svedala (skåne). Enstaka fall har även setts i Helsingborgstrakten och på Kullahalvön (skåne). Men den har även påträffats på hästar från Västergötland, Halland och Blekinge.

Man har undersökt florans sammansättning, dåligt dricksvatten och gödselförhållanden men utan resultat. Tidsmässigt sammanfaller fallen från Danmark och Skånne sammtidigt, så man tror att det är något på betet som framkallar sjukdommen. I Danmark (som har flest fall på ön Saltholmen) arbetar man efter teorin att det är mjöldrygan som angriper vissa grässlag. Vanliglen är det den lågväxande vitgröen som angrips.

Den växer oftast på avsnitt som är utsatta för slitage tex stigar, passager, grindhål etc. Längs diken och vattendrag angrips framförallt Kärrkavlen av mjäldrygan. Den angripne plantan avsöndrar ett sött ämne sk honungsdag, som hästen tycker om. På hästar med vita tecken på huvud och ben, så kan man se ett svart tjärliknande beläggning.

Svampgiftet från mjäldrygan angriper nervkärnorna (ganglierna) i bukorganens sk sympatiska nervsystem. Detta leder till att magsäcken inte tömmer sig och att tarmrörelserna upphör med intorkning av tarminnehållet och förstoppning som följd. Innan har man trott att sjukdommen är virusbetingat, men det är det inte. Diande föl angrips inte även om stoet har insjuknat och dör.

Grässjukan har även inträffats på installade hästar på vintern!

Sjukdommen uppträder i tre former:
1. En snabb dödlig förlöpande.
2. En långsam dödlig förlöpande.
3. En kronisk form som den angripna hästen kan överleva. Dessa hästar har en kraftig uppdragen buk, är magra och antar ett vinthundsliknande untseende.

Det är framförallt yngre hästar som drabbas, men inte årsföl.

Förloppen:
En snabb dödlig förlöpande: Man ser ofta ingen symtom - man hittar ofta hästen död. Hästen har fota gått upp på en backe för att få avlasting på mellangärdet från den överfyllda magsäcken. Dödsorsaken är ofta magbristning. De akuta fallen uppvisar en uppdragen buk, typiska muskeldarrningar och lokal fläckvis svettning som ofta växlar plats. Hästen går och ställer sig för sig själv, är apatisk, visar i bland lätt kolik, äter inte och kan vissa lätt temperaturstegring. För man ner en nässvalgsond, rinner ur magsäcken oftast en stor mängd, 20-30 liter stinkande vätska.

Överlever hästen de första dagarna, blir buken alltmer uppdragen, aptiten tilltar och de lokala svettningarna avtar. Typiskt är att hästen gärna leker med vattenkoppen och fyller den med saliv. Det är som om den vill dricka men inte kan.

Om tarminehållet är cementhård så går det inte att rädda hästen! Man ska undvika tidig betessläppning i hagar där grässjuka förekommit. Släpp här i juli-augusti eller släpp nötkreatur, som inte angrips i den aktuella hagen tidigare på säsongen. Stäng av betet från vattendrag och diken, var sparsam med kvävegödsling, som kan gyna de växter mjöldrygan.
"

Om man säger så här;
Det ser ju inte direkt ljust ut... Men hästar har klarat sig ifrån detta förut! Det hör tyvärr dock inte till det vanliga... Suck. Nåja, nu ska jag hoppa i säng så jag orkar ha mina knattelektioner imorgon. Ska kolla till Fredag med, fast Maria lär väl vara där och springa en hel del.. Veterinären skulle eventuellt oxå komma en sväng. Well well. Nu blir det sova för Näsberg.

Natti natti

Kommentarer
Postat av: Anna

Hejsan !!!

Skulle bara tala om ett sjukt sammanträffande... visade mina 2 döttrar kort från Vissmålen idag !!
Var där på ridläger 2 sommrar för ca 20 år sedan....

Ha det bra.

2008-05-30 @ 23:11:01
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0