Ponnyakuten och problemponnys

När det gäller hästar och ridning så är jag nog ganska mkt ett säkerhetsfreak. Ja, för det mesta alltså, självklart har vi alla våra dåliga ovanor. Men jag tänkte väl mest på sånt som att leda häst i grimma och grimskaft, rider gör man alltid med hjälm, men det som jag främst tänkte på nu var när man ska skaffa sig en häst. Det ska vara en trygg, pålitlig häst.

Okey, here's the deal.

Jag har hört talas om programmet Ponnyakuten, ett ungdomsprogram som sänds på SVT Barnkanalen, och på SVT Play. Har inte sett det innan, trodde inte det var nåt vidare värst intressant program. I söndags råkade jag av en slump zappa förbi kanalen under programmet, och fastnade faktiskt. Det var kul att se, vettigt. Så jag gick in på SVT Play och kollade på övriga avsnitt som lagts ut från denna säsong. Det fanns några saker jag reagerade på.

I det andra avsnittet så var det som en uttagning, om vilka som skulle få åka på det här "ridlägret" då, och få hjälp med sina och sina ponnyers bekymmer. Där fanns bland annat en flicka som hade en ponny som stog mer på bakbenen än något annat. Det var väl en ponny med "för mycket blod" och hon hade inte riktigt koll på den. Tobbe, han som är den som ska lösa problemen, frågade henne ungefär när problemet uppstod, och flickan förklarade att den var ju faktistk sådär redan när de provred. Och här kommer min fråga: Hur i helsicke kan man som förälder köpa en sån ponny till sitt barn? Jag förstår lixom inte. Jag vet att vissa, framförallt ungdomar, kan tycka att det är häftigt med heta hästar/ponnys som de inte riktigt har koll på, för att de själva då framstår som "tuffare", men jag tycker personligen att det är total idioti. Samma sak med människor som lär sina hästar att stegra. Jag tycker inte det är okej, så enkelt är det. Aja, hur som helst (känner att jag glider iväg väldigt lätt...), poängen var just att jag inte förstår det häftiga med "okontrollerbara" hästar/ponnys, och hur man kan få för sig att köpa en sån till sitt barn om den beter sig så redan vid provridning. Big no-no. (För den som vill kolla på ekipaget i fråga så är det alltså säsong 2, avsnitt 2, det är en flicka med en skimmel ungefär 11:50 in i klippet)

Det ekipaget som jag beskrev nu kom inte med i programmet. Ett ekipage som däremot kom med var en tjej med ridskoleponny, alltså inte hennes egen. Denna ponny är tydligen rätt agressiv i stallet och är svårhanterad för de flesta. Att det här ekipaget kom med tycker jag är konstigt. Jag tycker nämligen att det verkar rätt självklart att ponnyn i fråga inte passar på en ridskola. Det är precis som den här Tobbe säger längre fram i nåt avsnitt, att hästar är olika precis som vi. Vissar trivs med, och passar till, att sitta i ett stort öppet kontorslandskap bland massa folk stim och stoj, medans andra vill vara så ensamma som möjligt, på lugnast möjligast plats. Så, the fix is alltså att flytta bort ponnyn från ridskolan - case closed. Det hade varit en annan sak om det var en agressiv ponny i ett lugnt stall med ett fåtal människor runt omkring sig. Då hade jag mer köpt dess medverkan i programmet.

Nåja, jag ska inte klanka ner alldeles för mkt på det, programmet alltså. Det är ett småmysigt program, och det får mig att sakna livet inom ridsporten och ridskolan nåt sinnessjukt mkt. Jag ska ju vara ridskolepedagog, vad gör jag i ett kontorslanskap?


Kommentarer
Postat av: Ninnie

åååh vad jag saknar detta! :(

2011-02-02 @ 22:35:17
URL: http://randighest.blogg.se/
Postat av: Erika

Jag med... saknar det så sjukt mkt.. <3

2011-02-02 @ 22:42:41
URL: http://aliva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0