En slags mobilblogg

Skickat från min HTC: klockan 13:57

Jag skulle vilja ha svar. Som många säkert förstått så är jag rädd för åska och blixtar osv. Men jag efter att ha legat gömd under täcket i snart två timmar så har jag börjat fundera lite.

Okej.

Hur viktigt är det egentligen att dra ut alla kontakter? Till dator, tv och sånt menar jag. Ska man även dra ur till lampor? Och om man inte gör det, och blixten (åskan?) Slår ner, vad händer då? Blir det bara kortslutning eller kommer det börja blixtra i prylarna och sedan börja brinna? Och påminn mig då gärna, hur släcker man en elektrisk brand när man inte har en brandsläckare?

Hur farligt är det att använda mobilen när det åskar? Både att prata i, skicka sms eller surfa. Kan det hända något då? Och i Så fall, vad?

Är det sant att man kan få stötar om man duschar, diskar eller går på toa när det åskar? Well, om man sitter direkt på porslinsstolen då alltså. Det gör jag ju inte, men jag vill ändå veta om risken finns.

(Sidospår, kul att ordlistan i telefonen föreslår dinosaurier som alternativ när jag skulle skriva finns!)

Ja alltså, jag antas att det jag undrar är; vad är det egentligen rimligt att vara nervös för när det gäller åska. Finns det ens nåt att på riktigt behöva oroa sig för? För jag antar (hoppas?) Att de finns någon slags åskledare till sånna här områden som ska "fånga upp" åskan, och kommer den i Så fall att påverka mig och mitt obetydliga lilla liv om den slår ner?

Ja, man hinner fundera rätt mycket när man ligger gömd under täcket och väntar på att det ska sluta åska. Och som den kloke då klurat ut så är detta skrivet på mobilen. Tyvärr kan jag ju inte publicera det direkt eftersom sketna Blogg.se bara tillåter mobilblogg genom mms och det vägrar jag ju... Därför gjorde jag som så, skriv "inlägget" i ett mail, skicka det till mig själv, och publicera vid nästa tillfälle som jag är vid en dator. Funkar i krig.

Peppar peppar, men nu tror jag att det lugnat sig med åskan... Hoppas Hoppas...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Man behöver inte dra ut kontakterna om det åskar. De allra flesta kontakter nuförtiden är jordade, och just detta innebär att det bara blir kortslutning. Ojordade kontakter däremot kan börja brinna, så har du ojordade uttag i väggen är risken större, men fortfarande ganska liten. Att prata i mobilen är nog ingen som helst fara, inte inomhus, för det finns så mycket annat som det lättare slår ner i, OM det nu skulle hända. Toan kan jag nästan lova att det inte är någon fara eftersom porslin inte är strömledande. Duscha och diska låter också högst osannolikt. Bor du i ett vanligt hyreshus lär det finnas någon typ av åskledare antingen i huset eller i närliggande hus. Värre är det däremot om du bor i någon gammal träkåk, då finns det väl kanske ingen.

Det man har anledning till att vara rädd för vad gäller åska är som sagt ojordade kontakter och uttag, eller OM det nu slår ner i ditt hus att det börjar brinna i lättantändliga material (träbalkar, husvägg, isolering osv). Skaffa en brandsläckare är mitt tips om du är orolig. Finns på IKEA för 179 kr med Family-kort. Finns ingen anledning att inte kunna leva helt normalt nu för tiden, trots att det åskar. Det är först när åskan är direkt över ens hus man egentligen behöver oroa sig.

2011-07-12 @ 17:55:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0