Vad är ni rädda för?

Det här är ingen nyhet för alla Facebookanvändare. Facebook har nyligen gjort en del förändringar, såvitt jag förstår så är det väl en del av att likna delar av Google+ (som jag förövrigt inte alls förstår mig på). Istället för "kretsar" som det väl kallas på G+ så har FB "listor". Sen har de även lagt till nåt som kallas "ticker box". En annan funktion är att man kan ställa in vad man vill se från respektive användare, som till exempel livshändelser, foton, spel, musik osv. Så om jag inte vill se foton från en person, men jag vill se personens livshändelser (relationer o sånt antar jag), så kan jag liksom filtrera det.

Well, det här är väl troligtvis ingen nyhet för er som har FB, vilket med största säkerhet är de allra flesta. Men det skickas iaf runt ett meddelande där nu, folk lägger ut den som statusuppdatering, och den ser ut ungefär så här:

--------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------

Det finns alltså flera olika varianter av den här texten som går runt, med budskapet är detsamma. Att man inte vill att det man skriver ska bli "offentligt". Men herregud folket, vad tänker ni med? Tro det eller ej, men i det här fallet är det ingenting som är annorlunda jämfört med förut. Man har alltid kunnat se vad mina vänner kommenterat eller gillat, men, det beror ju på vad deras vänner i sin tur har för inställningar. Om man vill visa för "public" eller bara för vänner.

Är du förvirrad, så läs vad Sociala Sussi skriver om det hela, för hon förklarar det mer genomtänkt än vad jag gör.

Det var dock egentligen inte det som var min poäng den här gången. Jag tänkte mer så här: Om man inte vill att det man skriver ska synas, varför i hela friden skriver man då saker öppet och ogenerat på Facebook? Om man vill skriva hemliga meddelanden till varandra, då kan man skriva i chatten, eller genom de privata meddelandena. Eller för all del - i en lösenordsskyddad blogg. Eller snigelpost, det funkar också. Vad jag menar är att det känns rätt naivt att tro att det man skriver på Facebook, oavsett om det är en kommentar hos någon annan eller en statusuppdatering i sin egen "profil", ska vara hemligt och skyddat. För det är inte så FB fungerar.

Så. Det var bara det jag ville ha sagt.

Kommentarer
Postat av: Emma

Finns man på Internet är man offentlig. INGET är hemligt på FB... Den som tror något annat är ju lurad...

2011-09-26 @ 16:43:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0